Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen.
Uw longen kunnen soms erg gevoelig reageren op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. U kunt hierdoor benauwd worden of gaan hoesten. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels.
Oorzaak van Astma
Waarom sommige mensen astma krijgen en anderen niet, is nog niet duidelijk.
- Astma is vaak erfelijk.
- Astma kan op elke leeftijd ontstaan.
Toch begint astma bij veel mensen als kind. Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één van de, of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een 25% van de gevallen ook.
Klachten bij Astma
- benauwd zijn
- piepend ademen
- kortademig zijn (snel buiten adem zijn/neiging om naar lucht te happen)
- gebrek aan energie
Astma geeft niet elke dag klachten. Toch is het een ziekte die niet over gaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Astmaklachten kunnen soms weken tot maanden aanhouden. Soms zijn er periodes waarin u weinig tot niets merkt van uw astma. Dan lijkt astma genezen, maar is het niet!
Behandeling van Astma
1. Wat kunt u zelf doen om uw klachten te beperken?
- vermijd stoffen waar u allergisch voor bent (prikkels)
- beweeg voldoende
- gebruik uw astma medicatie op de juiste manier
- ga slim om met uw energie
- indien u rookt, stoppen met roken
2. Medicijnen bij behandeling astma
- Luchtwegverwijders: deze zorgen ervoor dat de spiertjes om uw luchtwegen verslappen. Zo worden uw luchtwegen wijder. Er bestaan kortwerkende en langwerkende luchtwegverwijders
- Ontstekingsremmers: deze bestrijden de ontstekingen in uw longen
- Combinatiemedicijnen: onstekingsremmers en luchtwegverwijders worden soms gecombineerd. Deze combinatiemedicijnen zorgen voor bescherming van uw longen en verwijding van uw luchtwegen
- Overige medicijnen: jaarlijks oproep voor de griepprik/medicijnen voor verschillende allergieën (tabletvorm) soms antibiotica of ontstekingsremmers in tabletvorm.
Goede voorlichting is belangrijk. Uw behandelend huisarts en de praktijkondersteuner zijn er om u te helpen. Aarzel dus niet om vragen te stellen als u iets niet helemaal begrijpt. Het gaat in de behandeling om meer dan alleen uw astma. Uw huisarts of praktijkondersteuner kijken naar uw hele gezondheid en de invloed daarvan op uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld omgaan met astma tijdens het sporten of beperkingen in werksituatie.
Website voor meer informatie: www.longfonds.nl