Zorgprogramma ‘Kwetsbare ouderen’ zet in op zelfredzaamheid
Gezondheidscentrum Noorderpark biedt een speciaal zorgprogramma aan voor ‘kwetsbare ouderen’. Doel is inzicht te krijgen welke oudere patiënten in de wijk hulp en begeleiding nodig hebben en hen vervolgens te helpen bij het organiseren daarvan.
Aanleiding is dat de bevolking steeds ouder wordt, dat heet vergrijzing. In 2040 is 25% van de bevolking 65 jaar of ouder. Om de zorg voor deze groep haalbaar en betaalbaar te houden is het belangrijk dat we dit met elkaar beter gaan organiseren. De vraag is dus hoe we de zelfredzaamheid van ouderen kunnen ondersteunen.
Kwetsbare ouderen, wie zijn dat dan?
De meeste ouderen voelen zich nog lang gezond en gelukkig. Een kleinere groep is meestal op hoge leeftijd afhankelijk geworden van veel zorg en ondersteuning. In de overgang tussen deze twee groepen bevinden zich de kwetsbare ouderen.
Zij lijken op het eerste gezicht nog redelijk gezond, maar kleine lichamelijke en psychosociale problemen stapelen zich op, waardoor meestal te laat hulp gevraagd of geboden wordt als er ernstige problemen met de gezondheid ontstaan.
Balans en zelfredzaamheid
Een veelgebruikte definitie is dat kwetsbaarheid een kwestie is van balans tussen draagkracht en draaglast.
Mensen worden kwetsbaar wanneer de problemen die ze in hun dagelijks leven tegenkomen (hun draaglast), langdurig groter is dan hun vermogen om die problemen op te lossen (hun draagkracht).
Oud en kwetsbaar, en dan?
Als duidelijk wordt dat een cliënt ‘kwetsbaar’ is of aan het worden is, wordt er samen met de oudere, eventuele mantelzorger en zorgverlener(s) een zorgplan gemaakt. Het behoud van zelfstandigheid en regie staan hierin centraal.
Het kan zijn dat meerdere mensen, mantelzorger(s), zorgverleners, vrijwilligers een bijdrage leveren aan het behoud van de zelfstandigheid van de oudere. Afstemming is dan heel belangrijk, zodat de cliënt (de kwetsbare oudere) en zijn of haar mantelzorger ‘een vloeiend proces van zorg, geleverd door verschillende disciplines, ervaart’. Dit noemen we geïntegreerde zorg. Dit vraagt wel om een goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners achter de schermen. Ook daarmee gaan we aan de slag.
Welke voorzieningen zijn er?
Welke voorzieningen en activiteiten zijn er voor kwetsbare ouderen in uw buurt? Is
er een maaltijdvoorziening? Heeft het verzorgingscentrum een dagopvang? Zijn er vrijwillige ouderenadviseurs? Welk aanbod hebben de welzijnsorganisaties, de kerken, de moskee en de gemeente? Om een goed plan te kunnen maken, is het belangrijk om te weten wat deze organisaties doen en vooral ook wat ze niet doen. En om zelf de regie te kunnen houden is het prettig om een handzaam overzicht op papier te hebben van deze mogelijkheden. Dit overzicht hebben we gemaakt. Onze praktijkverpleegkundigen delen dit uit aan ouderen waarmee ze contact hebben.
Wat te doen als u denkt dat u of uw partner mogelijk kwetsbaar zijn?
U kunt via de assistentes een afspraak maken op het spreekuur van de praktijkverpleegkundige. Lukt het u niet meer om naar de praktijk te komen dan kunt u een huisbezoek aanvragen.
Voor meer informatie:
- Welkom bij Vaart Welzijn – Vaart Welzijn
- Landelijke kennisnetwerk Welzijn op recept | welzijnoprecept.nl
- Filmpje : https://youtu.be/gObXFfHOimI?si=z62BmUA6P9au8acr