De KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen, heeft regels opgesteld voor het schijven van medische verklaringen.
In het kort
De huisarts geeft geen verklaringen af over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over wat de patiënt wel of niet kan. Bijvoorbeeld; in staat zijn om te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, te reizen of recht te hebben op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte.
Zulke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo’n arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Als dat nodig is, kan die arts, met uw toestemming, ook nog extra informatie opvragen bij uw eigen huisarts.
Wat kunt u als patiënt doen
- Een patiënt kan navragen bij de instantie die een verklaring vraagt of er niet kan worden volstaan met een verklaring van de patiënt zelf over de gezondheid, eventueel in de vorm van een in te vullen vragenlijst.
- Een patiënt kan de huisarts vragen om een kopie van (een deel van) het medische dossier waarin bepaalde belangrijke feiten over de gezondheid staan vermeld (bijvoorbeeld de uitslag van een looptest, de uitslag van een meeting van het gezichtsvermogen etc.) en die toesturen aan de instantie die een verklaring vraagt.
- Een patiënt kan zich voor de noodzakelijke beoordeling gaan naar een arts waarbij hij/zij niet onder behandeling staat. Deze kan met de toestemming van de patiënt ook feitelijke informatie over de gezondheid bij de huisarts opvragen en deze informatie bij zijn/haar beoordeling betrekken. (Bron: www.knmg.nl)
- Bij de balie in het gezondheidscentrum, kunt u een ‘weigeringsbriefje’ ophalen en deze aan de vragende instantie geven. Hierin staat bovengenoemde uitleg beschreven en is hier te downloaden in vier talen, Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans Arabisch.